Locatie

De locatie van het vakantiehuis

Locatie

 

Gros is in het begin van de 18e eeuw gebouwd als een ” hereboerderij” in de locale zgn. ” chartreuse” stijl. Tot voor enkele tientallen jaren was het het middelpunt van een groot agrarisch bedrijf. Resten van vroegere adellijke voorrechten, zoals de monumentale duiventil ( beschermd cultuurgoed), getuigen nog van die voorbije grootheid. Het hoofdgebouw is rond 1800 ingrijpend verbouwd; in de loop van de 19 eeuw zijn de meeste nu nog bestaande gebouwen toegevoegd. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn de tot het landgoed behorende terreinen verkaveld, zodat nu nog slechts 6 ha. over is, waarvan 3 ha. bos ( vrije toegang, op eigen risico) voor huurders). Alle gebouwen zijn, na jaren leegstand, door de huidige eigenaren in de oude stijl gerenoveerd. Het complex is bereikbaar via de departementale route 43, maar ligt niet onmiddellijk aan de weg waardoor absolute stilte en privacy gewaarborgd zijn. 

Het vakantiehuis

Het vakantiehuis is deel van de voormalige schuur/stal, en bood vroeger onderdak aan de veehouder. Het woongedeelte is een tiental jaren geleden aanzienlijk vergroot, en van modern comfort voorzien. Het heeft echter zijn karakter van traditionele behuizing geheel behouden. Tot voor kort werd het bewoond door een huisbewaardersechtpaar. Na hun vertrek is de woning geheel opgeknapt. Tot de weg leidt een ong. 100 m lange eigen oprit, met afsluitbaar hek. Het huis zelf is goed beveiligd, met tralies voor de ramen en een ijzeren hekwerk ter bescherming van de openslaande terrasdeuren. Overigens is deze dunbevolkte regio uitermate veilig.

 
GPS: I=44.2146633 L=1.0362225        

Gros:

Gros behoort tot de gemeente Saint Nazaire de Valentane, een klein dorp ( 300 inwoners) met een sterk op de landbouw gerichte bevolking. De kleine dorpskern ( ong. 50 personen) biedt geen faciliteiten. Iets grotere plaatsen in de directe omgeving, zoals de schilderachtige ” bastides” Lauzerte, Castelsagrat, en Bourg de Visa, beschikken echter over winkels, supermarkten, postkantoren en restaurants. In al deze plaatsen worden 1 a 2 maal per week boerenmarkten gehouden. De dichtstbijzijnde grotere stad ( Moissac) ligt op 17 km afstand. Hier is ook het naastgelegen ziekenhuis en bevinden zich verscheidene sportfaciliteiten. De dichtsbijzijnde golf is in Sauveterre, op ong. 20 km afstand.