Omgeving

De Quercy ligt tussende Dordogne en de populaire Gers regio.

De omgeving

 

De Quercy ligt tussen de meer bekende Dordogne streek en de populaire Gers regio. Het is een gebied dat nog niet is ontdekt door het massatoerisme, maar vooral door Fransen zelf wordt bezocht. De betrekkelijk dunbevolkte streek is sterk agrarisch; in het heuvelachtige landschap worden vooral wijndruiven ( de Appelation controlee Cahors) en allerlei fruitsoorten geteeld. Ook in voor- en najaar is er dan ook volop te genieten voor liefhebbers van natuurschoon. Door het gebied stroomt o.m. de rivier de Tarn, die verschillende mogelijkheden biedt voor watersport, en ook het fameuze Canal du Midi.

Het gebied heeft een roerige en lange geschiedenis gekend waarin Moren, Spanjaarden, en Engelsen, maar ook ketterse bewegingen zoals de Katharen en de Albigeois een grote rol hebben gespeeld. De hoofdstad Montauban was onder de franse koningen een protestantse vrijstad. Vroeger was de Quercy vooral een belangrijk doorgangscentrum voor pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, en dat is het nog steeds.

Van dit verleden is nog veel te zien. Vanuit Gros zijn talloze bezienswaardigheden te bezoeken: oude vestingstadjes ( de zgn. ” bastides”), halteplaatsen voor pelgrims, vaak met prachtige kerkelijke gebouwen, middeleeuwse kloosters en abdijen ( zoals de Romaanse abdij van Moissac), kerken, kastelen en musea. Daarnaast kan men dagtochten maken naar belangrijke culturele centra als Bordeaux en het levendige Toulouse ( de ” roze stad”), of de middeleeuwse steden Cahors en Carcassonne. In de zomer worden in veel van de omliggende bastides regelmatig antiekmarkten ( ” brocantes” of ” vide grenier”) gehouden.

Ook voor de actieve bezoeker heeft de onmiddellijke omgeving veel te bieden. Door de locale toeristenbureaus zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Op luttele afstand bevindt zich een golfbaan met 9 holes. Nabij zijn verschillende tennisbanen en mogelijkheid tot paardrijden. In Moissac zijn diverse mogelijkheden tot het beoefenen van de watersport ( op de Tarn): kanovaren, roeien en waterski. Ook is er een zwembad. Voorts zijn er faciliteiten voor sportvisser, en kan men zelfs parachutespringen. Voor jeugdige bezoekers is het kleine natuurpark ” Naturoland” bestemd.

Gastronomisch heeft de streek veel te bieden met zijn wijnen, vruchten en fruitspecialiteiten, en eendenfokkerijen. De keuken van de ” Sud ouest” is in heel Frankrijk beroemd, en terecht. Echter: licht is zij niet!

Het klimaat. Ondanks enige subtropische vegetatie is het klimaat niet uitgesproken mediterraan, maar wel bepaald mild. De zomers kunnen vrij warm zijn; in de winter daalt de temperatuur zelden onder het vriespunt. Voor en naseizoen kunnen betrekkelijk vochtig zijn. Over het algemeen liggen de temperaturen meerdere graden boven de Nederlandse waarden.